Θα συμφωνήσω ότι το σύστημα εκπαίδευσης χρειάζεται ολική αναδιάρθρωση αλλά οι μετακινήσεις που προκύπτουν από το σχέδιο Αθηνά θα προκαλέσουν εκτός από μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλά και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως στους φοιτητές και τις οικογένειες τους.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχική οδύνη που προκαλεί η αλλαγή περιβάλλοντος .. καθώς η μελέτη είναι μια διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση, συγκέντρωση και καλή ψυχολογική κατάσταση για να αποδώσουμε στις σχολικές υποχρεώσεις. (Στην τελική αν η γκόμενα είναι 200 χλμ μακριά πως θα συγκεντρωθούμε στο διάβασμα)
Η πρόταση μου:
Κάθε φοιτητής να δίνει ένα ποσό στην αρχή του εξαμήνου (πχ. 100 ευρώ). Αν περάσει όλα τα μαθήματα του τυπικού εξαμήνου, το ποσό αυτό να του επιστραφεί διπλάσιο, τριπλάσιο αναλόγως με το ποσοστό αποτυχίας των συναδέλφων του. Η παιδεία έτσι θα είναι δωρεάν αλλά με ένα επιπλέον κίνητρο.. την επιβράβευση και την αναγνώριση. Οι φοιτητές που ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο φοίτησης να πληρώνουν χωρίς να τους επιστρέφεται το ποσό που πλήρωσαν.
Βάζοντας αυτό το κίνητρο, το πτυχίο θα αποκτήσει αξία, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και οι άνθρωποι που θέλουν και έχουν τα προσόντα να μορφωθούν να μην βρούν εμπόδια. Το πρώτο εξάμηνο να είναι δωρεάν για όλους ώστε ακόμα και οι νέοι που ανήκουν στα όρια της φτώχειας (που αυτοί αξίζουν περισσότερο την μόρφωση για να βγούν από αυτό το αδιέξοδο) να μην επηρεαστούν.
“Δεν χρειάζεται να βάζουμε εμπόδια ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο σπουδών αλλά κίνητρα!”
Επίσης να υπάρχει ειδικό ταμείο παιδείας σε συνεργασία με τράπεζα και όλες οι καταθέσεις – αναλήψεις να γίνουν ηλεκτρονικά, πράγμα πολύ εύκολο καθώς υπάρχει ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα βαθμολογίας (university student system) και όλα θα γίνονται αυτόματα χωρίς το χρήμα να περάσει από πολλά χέρια και κάπου στην πορεία να εξανεμιστεί, όπως κλασικά γίνεται στην Ελλάδα!
Η πρόταση μου είναι απλή και υλοποιήσιμη χωρίς επιπλέον έξοδα.. αλλά επιπλέον έσοδα.
Και αν βγούν κάποιοι να πούν ότι έτσι η παιδεία έτσι, δεν είναι δωρεάν, θα ανηκούν στην στην κατηγορία των φοιτητών που πάνε για τουρισμό και όχι για μόρφωση και αυτοί δυστυχώς είμαστε πολλοί.
Έτσι κι αλλιώς όταν σε στέλνουν σε άλλη πόλη, θα χρειαστεί να την χρυσοπληρώσεις! Οπότε, πάλι, τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτήν την ζωή.
Αυτή είναι η πρόταση μου και αν γίνει πραγματικότητα με όλες τις λεπτομέρειες και μελέτες, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας θα είναι ισάξιο με αυτό της Αγγλίας.
Αναγνώστης – Pswnio.gr