Γίνε και εσύ DJ.. είναι εύκολο!

By

dj_tiesto

Αν θέλεις να παίξεις μουσική μόνο για πλάκα και όχι επαγγελματικά ως Dj σε cafe – bar  ή club. . . δοκίμασε κάποιο πρόγραμμα στο PC όπως το Virtual DJ ή το Traktor, που σου επιτρέπει να μιξάρεις δύο κομμάτια αμέσως με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να παλεύεις με τα αυτιά σου! Με τον τρόπο αυτό όμως είναι βαρετό για τους αληθινούς djs και δεν μπαίνεις στην τέχνη του mixing… καθώς ο υπολογιστής τα κάνει όλα για σένα και όχι εσύ ο ίδιος !
Έδω είναι κάποιες οδηγίες στα γρήγορα .. από δώ και πέρα χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή , εκτός αν το γουστάρετε πολύ !

 1. Επιλέξτε το σωστό κομμάτι! Ψάξε και διάλεξε δύο κομμάτια ήχου που είναι του ίδιου είδους ή έχουν το ίδιο μουσικό εφέ.
 2. Τοποθέτησε το αγαπημένο σου κομμάτι (Record 1) στο cd player -αν είναι και pioneer ακόμα καλύτερα- (deck 1) και ξεκίνησε την αναπαραγωγή από την αρχή.
 • Βεβαιώσου βλέποντας τον μίκτη ότι το cross fader είναι προς το κανάλι 1 και ότι ακούς το (Record 1) από τα ηχεία.

3. Τοποθέτησε το άλλο κομμάτι (Record 2) στo άλλο cd player (deck 2).

4 . Διάλεξε από τον μίκτη να ακούγεται το δεύτερο κομμάτι από τα ακουστικά ,δηλαδή το headphone cue να είναι στο κανάλι 2 και να ακούς από τα ακουστικά το (Record 2)

5 . Κρατήστε το (Record 2) στο πρώτο beat ( με το CUE).

 • Αυτό θέλει εξήγηση : αφού έχεις πατήσει pause γυρνάς το Jog προς τα δεξιά (εμπρός ) μέχρι να ακούσεις την αρχή του πρώτου beat , αφού το ακούσεις πατάς CUE και το κρατάς εκεί . Τώρα μόλις πατάς το CUE θα ακούς το πρώτο beat , ένα βαρύ μπάσο !

6 . Τώρα δώσε προσοχή στα beats που ακούς από τα ηχεία , μέτρα 4 beats και στο 5 ° πάτα το play στο (deck 2) .

7 . Προσπάθησε να ακούσεις και να αποφασίσεις εάν τα beats (beats ανά λεπτό) στο (deck 1) είναι ταχύτερα ή βραδύτερα από το (deck 2),αν ακούς τα beats στα ακουστικά να χτυπούν πριν από τα beats του κομματιού που ακούς από τα ηχεία, αυτό σημαίνει ότι το κομμάτι που ακούς από τα ακουστικά είναι πιο γρήγορο ,(έχει μεγαλύτερο BPM , δηλ. beats per minute)

 • Έτσι, χρησιμοποίησε το pitch fader και επιβραδύνε την ταχύτητα του (Record 1).
 • Ξεκινήστε με μια μικρή αλλαγή του pitch και ελέξε συνεχώς την ταχύτητα σταματώτοντας (deck 1 ) με το Jog , μέχρι να ακούς τα beats να χτυπούν την ίδια στιγμή.
 • Άκουσε τη μουσική και να συνέχισε το προηγούμενο βήμα κάνοντας λεπτές προσαρμογές του pitch fader, μέχρι να πιστείς ότι τα beats των κομματιών είναι συνγχρονισμένα (beatmix).
 • Αν τα beats παραμένουν να παίζουν συγχρονισμένα για μερικά δευτερόλεπτα, τότε τα κατάφερες!! Το mix είναι έτοιμο!

8. Πάτα ξανά το CUE ,επαναλάβετε τα βήματα 5 και 6!
9. Τέλος μίξαρε τα κομμάτια και κάνε την αλλαγή , ομαλή μετακινώντας αργά αργά το cross fader στο κανάλι 2 … μέχρι να ακούσετε μόνο το record 2!

pioneer-cdj1000mk

Σε μπέρδεψα ?

Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο με αυτόν τον τρόπο να μάθεις να μιξάρεις , ιδίως όταν δεν έχεις βασικές γνώσεις DJ.
Αν σου αρέσει το mixing και θέλεις να γίνεις ένας σωστός επαγγελματίας DJ , εξασκήσου και δώσε προσοχή στα beats οποιοδήποτε τραγουδιών που ακούς .. και γενικά φαντάσου κάθε τι που ακούς γύρω σου σαν beats ..και θα μπείς πολύ γρήγορα στο νόημα!

1. Κακό2. Μέτριο3. Καλό4. Πολύ καλό5. Εξαιρετικό! (4,50 / 5 από 2 αξιολογήσεις)
Loading...

You may also like

3 Comments
 1. dj brothers pap 13 έτη ago
  Reply

  kala exete ksefygei h moy fenetai? de ginesai dj geniesai dj to exeis mes sto aima soy etsi eimaste kai emeis

 2. Mike Vekris 12 έτη ago
  Reply

  Από την μία είναι σχετικά αστείος ο τρόπος που παρουσιάζεται το όλο το concept του DJing παραπάνω, αλλά παρ όλα αυτά ομολογώ πως μ αρεσε. Σε ΚΑΜΙΑ απολύτως περίπτωση σαν επαγγελματίας DJ και εκαπιδευτής δεν συμφωνώ και δεν ασπάζομαι ούτε το 1% των προαναφερθέντων αλλά οφείλω να αναγνωρίσω πως η προσέγγιση ήταν καλή. Ή όπως είπα τουλάχιστον αστεία. Η μόνη διευκρίνιση που κάπως σώζει την κατάσταση είναι οτι ο συντάκτης (του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται κάπου αν είδα καλά) στην αρχή ξεκαθαρίζει πως το άρθρο απευθύνεται σε όσους θέλουν να παίξουν για πλάκα. Αυτό είναι κάπως θετικό.

  Το κακό όμως είναι το εξής: Το 99,99% των DJs που υπάρχουν παγκοσμίως για ΠΛΑΚΑ ξεκίνησε την ενασχόληση με το άθλημα και το επάγγελμα προέκυψε στην πορεία. Το DJing είναι μια τέχνη που δεν διδάσκεται σε πανεπιστήμια ή σχολές και ακόμα και αν διδάσκεται σε γενικές γραμμές οι γνώσεις αποκτούνται βιωματικά και μέσω της πείρας. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το σκεπτικό ‘βρες δυο τραγούδια που να έχουν το ιδιο μουσικο εφφε (ορίστε;) και βάλε το μείκτη ωστε να ακούγεται το ένα κλπ κλπ’ δίνεις τελείως ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση ακόμα και σε αυτούς που όντως θα ξεκινήσουν για πλάκα αλλά μια μερα στο μέλλον θα καταλήξουν επαγγελματίες. Κατ αρχάς δεν είδα κάποια επεξήγηση για το σημαίνει μείκτης, CUE και τα συναφή, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

  Εν τέλει δεν θέλω να υποβιβάσω το άρθρο ή τον συντάκτη αλλά περισσότερο να εκφράσω την διαφωνία μου με το σκεπτικό και με την οποτική που έχει όλο το κείμενο και πολύ περισσότερο ο τίτλος. Με μεγάλη μου χαρά εαν μου ζητούνταν θα έκανα τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε το παρόν άρθρο να είναι όσο το δυνατόν κατατοπιστικό και χρήσιμο.

  Με όλο το σεβασμό και με κάθε φιλική διάθεση.

  Μιχάλης Βεκρής
  Επαγγελματίας DJ – Μουσικός Παραγωγός – DJ Tutor

 3. Xristos 8 έτη ago
  Reply

  Εγω ειμαι 16 χρονων και θελω να ξεκινισω τωρα το djing

Leave a Comment

Your email address will not be published.