Αργεί ο υπολογιστής σου; Αναβάθμισε τον σκληρό δίσκο σε SSD και θα πετάει!

By

hdd-skliros-diskos-ssd-ivridikos Ο σκληρός δίσκος είναι το πιο αργό κομμάτι του υπολογιστή, επειδή έχει κινητά μέρη. Οπότε προτού αποφασίσετε να δώσετε πόδι στο παλιό PC σας, δώστε του μια ευκαιρία με έναν SSD σκληρό δίσκο και ίσως αποκτήσει και πάλι φτερά..

Όσο παλιώνει ένας υπολογιστής, φορτώνεται με νέα προγράμματα και αρχεία. Καθώς θα πρέπει η κεφαλή ανάγνωσης να “πάει” στο σωστό σημείο να διαβάσει τα δεδομένα για κάθε αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές και ο ηλεκτροκινητήρας του κλασικού δίσκου να κινηθεί επίσης τόσες φορές. Έτσι, ο χρόνος αναζήτησης των αρχείων στους παραδοσιακούς μηχανικούς HDD σκληρούς δίσκους, αυξάνεται και ο υπολογιστής γίνεται όλο και πιο αργός, ειδικά στην εκκίνηση.

Ο υβριδικός σκληρός δίσκος (Solid State Drive) είναι τελείως διαφορετικής τεχνολογίας, αφού είναι μια μνήμη flash τύπου NAND, μοιάζει με τα USB στικάκια αλλά σε πιο εξελιγμένη μορφή και αξιοπιστία. Επίσης οι SSD δεν διαθέτουν κινητά μέρη και αυτό τους κάνει αθόρυβους, πιο γρήγορους και να αντέχουν σε πτώσεις και δονήσεις. Επίσης μερικά πλεονεκτήματα ενός SSD είναι ότι δεν καίει πολύ ρεύμα, δεν ζεσταίνεται και είναι πολύ πιο ελαφρύς σε σχέση με έναν HDD.

Και επειδή δεν μιλάμε μόνο θεωρητικά: πρόσφατα, άλλαξα τον μαγνητικό σκληρό δίσκο στο laptop και πάει σφαίρα.

Συγκεκριμένα, από το 2008 έχω ένα Toshiba με Core 2 Duo επεξεργαστή στα 2 GHz, 2 GB μνήμη RAM και λειτουργικό Windows Vista. Σκεφτόμουν να αγοράσω νέο καθώς είχε γίνει πολύ αργός, με πολύ συχνά κολλήματα. Το πιο σπαστικό από όλα ήταν ότι, ενώ εμφάνιζε την επιφάνεια εργασίας σε 1 λεπτό, αν πατούσα κατευθείαν κάποιο πρόγραμμα ή φάκελο, τον άνοιγε μετά από 10 λεπτά αναμονής με την κλεψύδρα να γεμίζει, να ξαναγεμίζει και ο υπολογιστής νεκρός. Σε αυτά τα 10 λεπτά δεν μπορούσες να πατήσεις τίποτα.

Σκεφτόμουν να πάρω έναν Kingston, συγκεκριμένα το SUV500/240G UV500 240GB αλλά τελικά αγόρασα το SAMSUNG MZ-76E250B/EU 860 EVO SERIES 250GB κάπου στα 85€, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, καθώς και οι δύο είναι το ίδιο από επιδόσεις αλλά περισσότερο επειδή έχω προτίμηση στα προϊόντα της Samsung.

Μετά την αναβάθμιση, ο υπολογιστής ανοίγει σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα και το καλό είναι ότι μόλις βγει η επιφάνεια εργασίας, ότι πρόγραμμα και να ανοίξω, ανοίγει αμέσως και έχω ξεχάσει την σπαστική κλεψύδρα που φόρτωνε συνεχώς, τα κολλήματα είναι σπάνια και σε λογικές καταστάσεις, όταν το ζορίζω πολύ. Έτσι, δεν έχω κανένα λόγο να αγοράσω νέο laptop.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έκανα την αναβάθμιση, παρατηρώ ότι οι τιμές μειώνονται μεν άλλα όχι και με τόσο γρήγορους ρυθμούς όπως παρατηρούμε σε άλλα προϊόντα τεχνολογίας, όπως τα κινητά. Το κόστος ενός Solid State ξεκινάει από 30 – 40 ευρώ για την μικρή χωρητικότητα των 30GB και ξεπερνάει τα 1000 ευρώ αν θέλετε μεγάλη χωρητικότητα.

Αν δεν θέλετε να διαθέσετε πολλά και να έχετε καλύτερες επιδόσεις στο σύστημα σας, μπορείτε να πάρετε έναν SSD μικρής χωρητικότητας, ίσα ίσα για το λειτουργικό σύστημα και για τα βασικά προγράμματα και να κρατήσετε το παλιό σκληρό σαν εξωτερικό με την κατάλληλη θήκη ή αν το βάλετε στον επιτραπέζιο υπολογιστή, να το αφήσετε εκεί που είναι.

1. Κακό2. Μέτριο3. Καλό4. Πολύ καλό5. Εξαιρετικό! (Αξιολογήστε το άρθρο!)
Loading...

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.