Οι πανελλήνιες και οι εξεταστικές πλησιάζουν, δεν έχω κέφι για διάβασμα και μια μόνο λέξη έρχεται στο μυαλό μου..
Σκονάκιον, Το. (Ουσιαστικό, ουδέτερο). Αρχαιοελληνική ρίζα: σκόναξ, του σκόνακος. Περιληπτική εξιστόρηση και αναγραφή προτάσεων, τύπων και κειμένων, με σκοπό την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων μέσω της ανάκλησης / αναπαραγωγής αποσπασματικών γνώσεων …
Από τις πλάκες στον πάπυρο κι από ‘κει στο χαρτί και τις νέες τεχνολογίες. Η ευρηματική φύση του ανθρώπου σε συνδυασμό με την ανατρεπτικότητα των νέων, καθιέρωσε το σκονάκι ως το Νο 1 αγχολυτικό!
Γενεές δεκατέσσερις πέρασαν απ’τα θρανία, τα μουτζούρωσαν, τα σκάλισαν και διέπρεψαν. Μάθε τέχνη κι άστηνα, μου λέγανε όταν ήμουν μικρός. Κάθισα, σκέφτηκα κι έμαθα!
1. Σμίκρυνση.
Μινιμαλιστική προσέγγιση της αντιγραφής. Διαδικασία: επιλέγεις τις σελίδες που σ’ ενδιαφέρουν, μπαίνεις στο πλησιέστερο φωτοτυπάδικο και σε λίγη ώρα κρατάς στη χούφτα σου το βιβλίο του Sport Billy.
Πλεονεκτήματα: χωράει παντού και μπορείς ακόμη και να το φας στην ανάγκη. Αλλιώς θα φας τίποτ’άλλο…
Μειονεκτήματα: Είδε κανείς τα γυαλιά μου;
2. Αντιγραφή πάνω σε αντικείμενα.
Π.χ. μουτζούρωμα σε θρανίο, χάραγμα Bic, γράψιμο σε παπούτσι. Κλασσικό και σίγουρο, παραταύτα παρωχημένο. Αν δεν σε αλλάξουν θέση τότε σίγουρα κάποιος άλλος θα κάθεται εκεί.
Αν ήξερα να σκαλίζω Bic, θα γινόμουν χρυσοχόος! Τα παπούτσια και τα ρούχα έχουν το μειονέκτημα της ανικανότητας εξαφάνισης των ενοχοποιητικών στοιχείων.
3. “Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ απομακρύνετε τα βιβλία σας”.
Σιγά μην τ’απομακρύνουμε! Το βιβλίο προσγειώνεται στο πάτωμα, ανάμεσα στα πόδια μας. Μόλις πάρουμε τα θέματα, σαλιώνουμε το μεγάλο δάχτυλο και βρίσκουμε την επίμαχη σελίδα. Δυστυχώς, λόγω της μπόχας γινόμαστε άμεσα αντιληπτοί.
4. Ανταλλαγή κόλλας.
Απαιτείται κινησιολογία τύπου Matrix και ατσαλένια νεύρα! Φροντίστε να μην έχετε γράψει τα στοιχεία σας στην κόλλα, ή να έχετε προμηθευτεί δεύτερη. Ούτως ή άλλως απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ένας εκ των δύο να “κατέχει” τα θέματα. Γράψτε στην τελευταία σελίδα τις απαντήσεις με ίδιο χρώμα στυλό και αλλάξτε το γραφικό σας στυλ. Σίγουρη λύση με υψηλό όμως ρίσκο.
5. Υπαγόρευση (χαμηλοφώνως).
Αφού περάσετε το ετήσιο τσεκ – απ του ωριλά με επιτυχία, καβατζώστε μία θέση ανάμεσα σε διαβαστερούς. Δελεάστε τους ή απειλήστε τους. Εδώ, η σιωπή δεν είναι χρυσός!
6. Σύστημα τουαλέτα.
Χαλάμε το καζανάκι και κρύβουμε τις σημειώσεις μέσα σ’αυτό. Αν κάποιον τον έπιασε κόψιμο πριν πάτε, υπομονή – Τα αγαθά κόποις κτώνται!
7. Body Painting.
Κορίτσια, οι φούστες είναι πάλι στην μόδα, το ίδιο και τα ντεκολτέ! Τώρα που έπιασαν οι ζέστες, μην κάνει κανείς το λάθος και φορέσει μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο. Εκτός του οτι θα σκάσει από τη ζέστη, θα’ναι και σαν τη μύγα μες στο γάλα.
8. Mp3 Player – WalkMan.
Γράφουμε σε κασετούλα ή κάνουμε ηχογράσηση σε mp3 player με ρυθμό υπαγόρευσης τα SOS. Βάζουμε την ψείρα στο αυτί, έχοντας περάσει το καλώδιο κάτω από την μπλούζα μας. Όποιος/α δεν έχει μακριά μαλλιά… πιασ’ τ’ αυγό και κούρεφ’το.
Προσοχή μην μπερδέψετε τις κασέτες, κι αντί για συνταγματικό δίκαιο ακούσετε τον Μαργαρίτη να τραγουδάει ρέγκε! Η ένταση του ήχου στο ψιθυριστό.
9. Εσείς μιλάτε, εμείς σας ακούμε.
Η μόνη υπηρεσία που δεν προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, είναι οι απαντήσεις σε θέματα εξετάσεων για τους φοιτητές.
Απαραίτητη η αγορά hands – free, καθώς και η ύπαρξη φίλου/ης μπροστά από στοίβες βιβλίων. Κάτι σαν τον “Εκατομμυριούχο” δηλαδή! Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε ούτε την βοήθεια του κοινού, ούτε το 50 – 50 (εκτός κι αν έχουμε multiple choice).
10. Γυαλιά με σύστημα black light.
Αν είστε οπαδοί του Dr. Who, γράψτε τα SOS, με ειδικό υγρό, πάνω στο t – shirt του κολλητού που κάθεται μπροστά και καθίστε κοντά σε παράθυρο με ήλιο.
11. Λαδώστε τον επιτηρητή/τρια.
Προσφέροντας χρηματικά ή άλλα (!) ανταλλάγματα, εξασφαλίζετε την επιείκεια τους. 4 χαρτιά στο διαιτητή κι από 1 στους πλαϊνούς. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Θωμάς!
12. Χαρτί δυσλεξίας.
Σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεστε προφορικά από επιτροπή. Δυστυχώς στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν Ι5…
Τώρα που το σκέφτομαι, αν διάβαζα το μάθημα τόση ώρα, όση μου πήραν τα σκονάκια θα το περνούσα σίγουρα και με βαθμό! Ρε μπας και πιάστηκα κορόιδο;
– – – – – –
Υ.Γ. Όποιος/α έχει εφαρμόσει άλλα συστήματα αντιγραφής, πλην των προαναφερθέντων, να επικοινωνήσει άμεσα με σχόλιο !
εγώ είχα κάνει σκονάκι να πάρω φώτο με το κινητό! παίρνεις φώτο με το κινητό ή οτιδήποτε τέτοιο, βάσεις το κινητό στη κασετίνα ή στη τσέπη ή κάτι τέτοιο και απλά αντιγράφεις το κείμενο! (εκτός εν το κιν σ είναι τόσο άχρηστο που δεν κάνει ούτε ζουμ!!)
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΚΟΝΑΚΙΑ ΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ MP3 PLAYER
Πολύ ωραίο χιουμοριστικό άρθρο Κώτσο μία μικρή διευκρίνηση παρακαλώ:
3. “Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ απομακρύνετε τα βιβλία σας”.
Σιγά μην τ’απομακρύνουμε! Το βιβλίο προσγειώνεται στο πάτωμα, ανάμεσα στα πόδια μας. Μόλις πάρουμε τα θέματα, σαλιώνουμε το μεγάλο δάχτυλο και βρίσκουμε την επίμαχη σελίδα. Δυστυχώς, λόγω της ΜΠΟΧΑΣ γινόμαστε άμεσα αντιληπτοί.
ΠΟΙΑΣ ΜΠΟΧΑΣ;;… Δεν το ‘πιασα.
Δανάη
Εγώ από την άλλη, κάνω το παρακάτω:
Διπλώνω στα 4 ένα κομμάτι χαρτί από ένα μπλοκάκι. Έπειτα, τα κόβω. Μετά
γράφω τα θέματα που με ενδιαφέρουν στα χαρτάκια με μικρά γραμματάκια. Τέλος, τα βάζω στην κασετίνα μου!
Υ.Γ.: Εάν κάνω παραπάνω από ένα σκονάκι σε αυτά τα μικρά χαρτάκια, τα ενώνω με σελιτέιπ!! XD